Het einde van het alfabet

Onze Xanou was op 7 januari 2016 uitgerekend, maar ze beviel op 8 januari 2016 in de middag rond 14.30 uur. Het was duidelijk dat ze wachtte op een moment dat ze even helemaal alleen was. Uiteraard checkten we haar regelmatig, want we wilden haar in de gaten houden, zoals we dat bij al onze dames doen.

 

We hebben haar 24 uur met rust gelaten. Daarna gaf ze aan nog meer tijd nodig te hebben. Ze deed vriendelijk, maar was ook beschermend en zo'n dametje kun je beter niet pushen.

 

Het gehele weekend hield ze de rittens voor zichzelf. Ze bleef beschermend over de rittens en vriendelijk naar ons toe. We verwenden haar met koekjes.

Vandaag, 4 dagen nadat het Z-nest is geboren, mochten we van Xanou eens een kijkje nemen naar het nieuwe grut in onze Rattery. Ze kwam snel naar ons toe en keek nieuwsgierig over de rand van de duna, met haar pootjes tegen het doorzichtige plastic.

 

We merkten aan haar dat we alsnog voorzichtig moesten zijn, maar ze liet het allemaal toe. We zetten dames altijd even apart in een transportbox; niet dat ze er de hele tijd met haar neus boven op zit als we de rittens controleren en de geslachten bepalen.

 

En daar lagen ze, diep in het nest, bedolven onder een flinke laag krantensnippers en bodembedekking. Warm en met gezonde melkbuikjes. Alle rittens bleken in orde bij de controle. Het nest telt 10 rittens.

Toen de geslachtsbepaling: het nest telt 10 rittens, waarvan 7 dames en 3 heren. Alle heren zijn gladhaar, gewoonoor en hebben zwarte ogen. Ook alle dames zijn gladhaar, 1 ervan dumbo en 6 gewoonoor, en 1 van de dames is mogelijk robijnoog, de anderen hebben zwarte ogen.

 

We gokken op zwart, russisch blauw, mink, burmees en siamees die zich uiten in dit nest. Het is echter nog even afwachten tot de haren doorkomen en dit duidelijker wordt; evenals de tekeningen.

 

Het Z-nest is het laatste nest in de alfabetische reeks. Hierna zal het alfabet opnieuw beginnen met A1, enzovoort.