Ons fokbeleid

Fokdoel

Het fokken van tamme ratten maken wij mogelijk door veel liefde, aandacht, zorg en tijd te steken in onze geliefde hobby. Uiteraard krijgen we hierdoor ook veel terug en dit willen we delen met onze reserveerders, zodat zij ook zo lang mogelijk kunnen genieten van het houden van deze lieve en intelligente huisdieren. Dit doen wij met name door karakter en gezondheid voorop te stellen en vinden wij het uiterlijk wat minder belangrijk; schoonheid blijft immers buitenkant en wij bieden onze reserveerders liever een gezond, handtam en lief huisdier. Hoe wij te werk gaan is daarom in ons fokbeleid beschreven. Wij willen onze reserveerders graag informeren hierover zodat ze weten wat zij van ons kunnen verwachten als Rattery.

Richtlijnen

 1. Wij fokken ongeveer 4 nestjes per jaar.
 2. De rittens krijgen hun unieke stamboomnummer en een naam beginnend met de nestletter. Andere namen mogen ook; dan ontvangen de rittens van ons een stamboomnaam.
 3. Onze eigen ratten zijn niet te koop en beschouwen wij hun gehele leven als ons geliefde huisdier.
 4. Reserveren mag vanaf 18 jaar, anders komen de rittens op naam van (één van) je ouder(s) te staan.
 5. Fokrittens kunnen alleen gereserveerd worden door (bevriende) Ratteries.
 6. Dekheren kunnen alleen uitgeleend worden aan (bevriende) Ratteries.
 7. Wij fokken met gezonde, lieve ratten met een mooie, proportionele bouw en een gemiddeld tot stevig gewicht en fokken niet met ratten die afwijken van deze eigenschappen.
 8. Wij fokken niet met harley, curly, satijn, downunder, staartloos (manx/bobtail), fuzz, naakt en enige vorm van wild. Deze fysieke eigenschappen brengen risico's met zich mee, voor o.a. het karakter en de gezondheid, die wij bewust niet nemen.

Dames

Onze dames worden op een leeftijd van 5 maanden fokgeschikt bevonden op basis van gezondheid en karakter. Zij mogen vanaf 6 maanden gedekt worden tot aan de leeftijd van 9 á 10 maanden. Voor een tweede nestje tot aan de leeftijd van 14 maanden, mits de gezondheid het toelaat.

 

Heren

Onze heren worden op een leeftijd van 6 maanden fokgeschikt bevonden op basis van gezondheid en karakter. Zij mogen dekken vanaf een leeftijd van 8 á 10 maanden tot aan een leeftijd van 1,5 jaar. Onze heren worden maximaal 3 keer ingezet voor de fok waarvan maximaal 1 keer als dekheer (uitzonderingen in overleg) bij bevriende Ratteries.

Gezondheid

Ratten hebben aanleg voor tumoren, luchtwegproblemen en nierfalen. Daarom selecteren wij de aankomende ouders op basis van hun achtergrond en gezondheid. Dat de ratten geen tumoren of luchtwegproblemen krijgen, kunnen we helaas niet garanderen. Daarnaast kunnen luchtwegproblemen ook veroorzaakt worden door omgevingsfactoren en bouw. Nierfalen zijn te wijten aan natuurlijk aanleg en kunnen niet worden vermeden door verantwoord fokken. Alle ratten krijgen vanaf het eerste levensjaar nierfalen. We bepalen per situatie en individu, maar meestal bepalen aandoeningen voor het eerste levensjaar dat een rat wordt uitgesloten van de fok.

 

Karakter

Hoe het karakter zich ontwikkelt is voor ons erg belangrijk en daarom letten we vooral op de puberteit (de periode tussen 1,5 en 6 maanden). Bij agressie of asociaal gedrag wordt een rat uitgesloten van de fok, evenals een slecht ontwikkelde gezondheid. Onze voorkeuren qua karakter zijn mensgerichtheid, rustig, vriendelijk, sociaal, ondernemend, nieuwsgierig en eigenwijs.

  

Bouw

Bouw staat vaak in verbinding met gezondheid. Een te smalle- of te brede kop kan bijvoorbeeld invloed hebben op de werking van de luchtwegen. Wij letten met name op een proportionele, stevige bouw bij beide lijnen. De aankomende ouders worden altijd zo geselecteerd, dat de bouw van de toekomstige rittens verbeterd.

 

Genetica

Bepaalde uiterlijke kenmerken staan vaak in verbinding met gezondheid. Combinaties kunnen resulteren in ernstige afwijkingen of kunnen fataal zijn. In eerste instantie verdiepen wij ons daarom in de genetica voor het waarborgen van de gezondheid, daarnaast voor het voorspellen van het uiterlijk van de rittens (hoewel dit geen garanties geeft). Daarom is het niet mogelijk om op uiterlijk te reserveren.


Reserveringsvoorwaarden

Bij het ophalen van jouw rittens zet je je handtekening voor de volgende reserveringsvoorwaarden:

 • Rattery Goddess heeft altijd eerste keuze wat betreft de rittens (ongeacht aantal, geslacht of uiterlijk) en rittens met een afwijking blijven in de Rattery wonen.
 • Jouw handtekening geldt als akkoord voor de voorwaarden en afspraken over het reserveren van rittens bij Rattery Goddess.
 • Met huisdierrittens wordt onder geen enkele voorwaarde gefokt en risico's zijn daarom voor de eigenaar.
 • De eigenaar is verantwoordelijk voor de medische verzorging; Rattery Goddess kan niet aansprakelijk worden gesteld voor gemaakte dierenartskosten of gezondheidsproblemen die na aanschaf zijn verschenen.
 • Als je, om welke reden dan ook, niet meer voor de ratjes kunt zorgen, dienen ze te worden teruggebracht naar Rattery Goddess. Het aankoopbedrag wordt niet teruggegeven.
 • Rattery Goddess kan, zonder hiervoor verantwoording af te leggen, een reservering weigeren of annuleren.

Onze lijn

Met veel plezier fokken wij een prachtige lijn met russisch blauw, amerikaans blauw, burmees, siamees, marter en soms agouti. Wij fokken zowel met dumbo als gewoonoor (en dumbodrager) en zowel met rex als gladhaar. De tekeningen zijn effen, berken, japanner en bont.


Prijslijst

€ 15,- Fokritten

€ 15,- Huisdierritten

 

Voor rittens van één van onze dekheren wordt de prijs berekend van de desbetreffende Rattery die onze dekheer heeft geleend.

 

Aan de prijzen die wij vragen, verdienen we zelf niks. Het behoud van de Rattery brengt kosten met zich mee, zoals voor voer, bodembedekking, kooionderhoud en medische kosten. Winst is dus niet aan de orde.Werkwijze

 

Voorbereiding

Om de 4 á 5 dagen wordt een dame flapperig en kan ze gedekt worden. Deze cyclus houden we in de gaten te bepalen wanneer ze wordt gekoppeld. Daarna blijft het stel nog 1 week samen, zodat er twee vruchtbare momenten zijn. De dracht duurt dan 22 dagen. De eerste dag(en) laten we de moeder en de rittens met rust. Daarna worden de rittens gecontroleerd, worden de geslachten bepaald en worden de rittens dagelijks in handen gehouden.

 

Doorschuiven en annuleren

Als je gereserveerd hebt, wordt je op de hoogte gehouden van de dekking en de dracht. Wil je je reservering annuleren? Doe dit dan tijdig, zodat wij andere reserveerders niet teleur hoeven stellen of zij een kraamvisite mislopen.

 

Als fokker houdt je rekening met onverwachte omstandigheden die alleen bepaald kunnen worden door de natuur, zoals:

 

 • De toekomstige ouders mogen elkaar niet en daardoor komt een dekking niet tot stand.
 • Eén van de toekomstige ouders blijkt niet fokgeschikt door gezondheidsproblemen of onvruchtbaarheid en wordt daarom vervangen.
 • Miskramen, doodgeboren rittens, keizersnedes, dames met een verminderde melkproductie en kraamdood.
 • Er worden te weinig rittens geboren voor het aantal reserveringen.
 • Er worden te weinig dames of heren geboren voor het aantal reserveringen.

Door situaties waarin de dood van het moederdier en/of de rittens betrokken zijn, worden wij emotioneel geraakt. Toch werken wij altijd aan een passende oplossing voor onze reserveerders. De reserveerders worden op de hoogte gehouden van eventuele wijzigen en/of de reservering wordt doorgeschoven naar een volgend nest. Van onze reserveerders vragen wij alleen begrip en geduld.

 

Kraamvisite

Als de rittens 4 weken oud zijn, verhuizen zij naar Nootdorp en organiseren wij daar een kraamvisite die uitsluitend bedoeld is voor reserveerders. Vanwege de impact die het op de rittens maakt, vragen wij om met maximaal 2 personen hierbij aanwezig te zijn. Op de kraamvisite kun je kennismaken en knuffelen met de rittens, vragen stellen over verzorging, huisvesting, etc. en je voorkeuren doorgeven. Ook wordt de datum van de ophaaldag dan bekend gemaakt.

 

Tijdens de kraamvisite kunnen de reserveerders hun voorkeur(en) doorgeven. Afhankelijk van een aantal punten maken wij dan de definitieve indeling:

 • Je plek op de lijst: reserveerders bovenaan de lijst hebben vaak langer moeten wachten op hun rittens en hebben daarom een privilége.
 • Je voorkeur: één van de rittens waarmee je een klik hebt wordt je sowieso toegewezen.
 • Verschil: we letten er zoveel mogelijk op dat jouw rittens van elkaar verschillen.

Ophaaldag

De ophaaldag wordt ook georganiseerd in Nootdorp (in overleg kunnen de rittens ook opgehaald worden in Lelystad). Bij het ophalen van je rittens ontvang je het adoptiecontract, waarvan wij een ondertekende kopie houden voor onze administratie. Ook ontvang je het rittenpakket: een proefpakket Back2Nature bodembedekking, ons visitekaartje en een pluchen ratje.


Een steunpunt voor de rattenliefhebber

Alle rattenliefhebbers zijn bij ons altijd van harte welkom. Wij houden graag contact met de reserveerders over de rittens uit behoud van onze lijnen. Ook mogen wij worden beschouwd als steunpunt: we beantwoorden graag vragen, geven volledig advies, uitgebreide informatie en we denken graag mee bij gezondheidsproblemen (hoewel we geen dierenartsen zijn). Houd daarom regelmatig contact met ons!

 • Breng ons op de hoogte van een nieuws adres, telefoonnummer, e-mailadres, etc.
 • We ontvangen graag foto's, filmpjes, verhalen, gewichten en de karakterontwikkeling van je rat(ten) en houden dit bij op de nestpagina's.
 • Breng ons op de hoogte van ziekte, dierenartsbezoeken, aandoeningen en overlijden.